събота, 5 юни 2010 г.

На футболен мач за жени и кучета - безплатно!



За трети път тази година ( без да се броят телевизонните предавания) отивам да гледам футбол. И докато предишните посещения засягат исторически сблъсъци на титани като Байерн Мюнхен, и Санкт Паули и техния възход, то този път си отидохме на съвсем обикновен селски мач. Гюнтер,свикнал да притежава хобита без да имам никаква далавера в тях, очевидно бе решил, че се е оженил за някой кумпел ( от немски'Kumpel' - приятел,диалектно, използвам го понеже винаги го асоциирам с българската дума за неособено умен човек - лумпен). Той се опитва яростно да намери подходяща тема за разговор в семейството, бидейки сигурен, че това не е развитието на DAX , тъй като от икономика хабер си няма. "Футболът е разковничето " мислеше си той, "Той е като времето, там може винаги да имаш мнение без да засегнеш някого. Той е синоним за толерантност и разбиране. Удобен за small talk и по-безопасен от клюката."
Гюнтер ходи на футбол , защото:
1) го интересува.
2) като брейнсторминг, тренира си мозъка с помнене на глупости.Резултати, позиции в табелата, по дати и години, лични данни на футболистите. Наскоро ми разказа как Ксавиер Найду бил любимия певец на Бастиян Швайнщайгер, докато с трудност достигна до правилния отговор на въпроса кой е любимия попизпълнител на съпругата му.
Риен се лукавее и ходи с него на футболни срещи по няколко жизненоважни причини за съпругата на германеца:
1) бяга от скуката
2) изпробва си камерата за снимки в движение
3) за ужас на съпруга, пие кафе вместо бира и се среща с други невести на запалянковци, или същисани женки с футболни предпочитания
Въпреки, че познава много такива ,тя все още си мислеше, че нещо не им е наред. Сигурно са израждани с вакуумна помпа и по тези причини са им увредили някой женски ген , което ги кара да пият Радлер (комбинация от бира и спрайт), да имат пропорцията на тукашни пощенски кутии( 160х60х60 см ),за по-високите може и в мащаб 1:1,5 и естествено да се интересуват от изкуството за водене на топката, а не от екземплярите, които в края на мача събличат фланелките и показват шесторна коремна преса. Ум да ти зайде!

Та така де,още на врата я спира баварския шовинизъм.
Цена на билета :
За възрастни -3,50 евро
За пенсионери, инвалиди, жени - 2 евро
А можеха да напишат "Жени и кучета- безплатно"!
Плати си лептата, при което я изгледаха странно , заради наличието на фотоапарат . По-късно се сети, че пресата влиза безплатно.Шмекерливият български характер се обади, тя се възползва от телеобектива и се нареди зад футболната врата, което ги спаси от препичащото слънце.
Играта беше всъщност релегационна, определяше се кой се издига от селската в градската лига, характеризираше се с темпо, множество ситуации и напрежение до последната минута.

По-забавната част беше седмия гол (жените смятат головете сборно!), в който по детски и без ускорение прокараха на вратаря топката между Х-образните крака, а той като усети грешката си, се опита, пълзейки, да спаси сигурния гол. След това комично изпълнение реши да помага на отбора си, гледал и той международни срещи, и се нареди за един ъглов удар на отсрещната врата. И после бяга през глава, понеже неговия отбор (синьобелия) загуби топката, та се наложи след 93 минути на 28 градуса немско слънце да спринтира през полето. Червенобелите сакатлъци не успяха да вкарат гол на празна врата, макар да имаха предимство. В края на краищата спечелиха,благодарение на гола Хикс. Гюнтер , който преди 2 седмици твърдеше, че до средата на август няма да гледаме футбол, изключавайки световното, беше щастлив, че вместо да обикаля и посещава исторически монументи, не си беше изгубил времето в безплодни занимания, наяде се с братвурст и като си прибра си пусна спортното студио и захърка на дивана.
Риен беше доволна, понеже имаше база за разсъждение (и компютъра остана свободен) :
Въпреки жегата, играта беше с високо темпо до последната минута.Непоклатим немски дух и борбеност преобръщаха играта няколко пъти. Безотказни, организирани, единни.
На селския стадион няма разделение на запалянковците. Запалянковците са практически смесени. Всеки вика за отбора си и никой не се бие, не плюе съседа си.
При 1000 посетители нямаше нито един полицай. От спортния съюз доброволно се бяха заели с позицията на въдворители на реда цели двама човека. И понеже народът нямаше никакво намерение да се въодушевява, те тикаха една двуколка с напитки с оправданието , че е настанала в Германия непоносима жега.

Извод: Толерантността се изгражда чрез колективен спортен дух. Дали пък пътят към усъвършенстване на българина и разбирането му за ближния, и чуждоземния, не минава през участието му в спортни съюзи?
"От мен да мине",помисли си Риен," може и като съпруга на запалянко.Да пие кафе и да събира материал за клюки.Важното е да се социализира и научи на толерантност."

Оле, оле, оле!

Няма коментари:

Публикуване на коментар